سنگ کلیه، بیماری دردناک!
سنگ کلیه از بیماری های شایع دستگاه ادراری است و در افراد مختلف با توجه به رژیم غذایی و عوامل ژنتیکی رخ می دهد. در این مقاله برگرفته شده از سایت betterhealth به توضیح انواع بیماری های مرتبط به سنگ های کلیوی می پردازیم و علل هر یک را بررسی می کنیم. همچنین علائم ابتلا به سنگ کلیه را ارائه خواهیم کرد تا شما از وضعیت سلامتی کلیه های خود اگاهی لازم را کسب نمائید.
سنگهای کلیه رسوباتی سخت از مواد معدنی و نمکی هستند که در کلیههای شما تشکیل میشود. تشکیل سنگ کلیه دلایل زیادی دارد و میتواند بر هر بخشی از دستگاه ادراری شما – از کلیهها تا مثانه – تأثیر بگذارد. غالباً، هنگامی که ادرار غلیظ میشود، سنگ تشکیل میشود و باعث میشود مواد معدنی تبلور شوند و به هم بچسبند.
آیا من سنگ کلیه دارم؟
سنگ کلیه ممکن است علائمی نداشته باشند اما هنگامی که درون لوله های ادراری و کلیه حرکت می کنند در این مرحله، ممکن است این علائم را تجربه کنید:
- درد شدید در پهلو و پشت، زیر دندهها
- دردی که به قسمت تحتانی شکم و کشاله ران کشیده میشود
- دردی که شدت آن در نوسان است
- درد هنگام ادرار
- ادرار صورتی، قرمز یا قهوهای
- نیاز مداوم به ادرار کردن
با حرکت سنگ در مجاری ادراری شما ممکن است درد ناشی از سنگ تغییر کند – به عنوان مثال، تغییر مکان به مکان متفاوت یا شدت آن افزایش یابد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
در صورت بروز علائم و نشانههایی که نگران کننده هستند با پزشک خود مشورت کنید. درد آنقدر شدید است که نمیتوانید آرام باشید یا درد همراه با حالت تهوع و استفراغ است. در این مواقع سریعا به پزشک مراجعه کنید.
چرا سنگ کلیه ایجاد می شود؟
سنگ کلیه اغلب هیچ علت واحدی ندارد، اگرچه چندین عامل ممکن است خطر را افزایش دهند. این سنگ هنگامی ایجاد میشود که ادرار شما حاوی مواد تشکیل دهنده کریستالی – مانند کلسیم، اگزالات و اسید اوریک – باشد، زیرا مواد موجود در ادرار شما میتوانند رسوب کنند. اگر ادرار شما ممکن است فاقد موادی باشد که از جمع شدن کریستالها جلوگیری میکند و محیطی ایده آل برای تشکیل آن ایجاد میکند مشکل دوچندان می شود.
انواع سنگ کلیه
دانستن نوع سنگ مربوط به کلیه به تعیین علت کمک میکند و ممکن است سرنخهایی در مورد چگونگی کاهش خطر ابتلا به سنگ بیشتر در کلیه به پزشک بدهد. انواع سنگ شامل موارد زیر است:
- سنگهای کلسیم: بیشتر سنگهای کلیه را تشکیل می دهند و معمولاً به شکل اگزالات کلسیم هستند. اگزالات مادهای طبیعی است که در مواد غذایی موجود است و روزانه توسط کبد شما نیز ساخته میشود. برخی از میوهها و سبزیجات و همچنین آجیل و شکلات دارای محتوای اگزالات بالایی هستند.
- سنگهای Struvite: سنگهای استروویت در پاسخ به عفونت مانند عفونت ادراری تشکیل میشوند. این سنگها میتوانند به سرعت رشد کنند و کاملاً بزرگ شوند.
- سنگهای اسید اوریک: سنگهای اسید اوریک در افرادی که مایعات به اندازه کافی نمینوشند یا مایعات زیادی از دست میدهند تشکیل میشود، افرادی که رژیم با پروتئین بالا میخورند و کسانی که نقرس دارند و برخی عوامل ژنتیکی همچنین ممکن است خطر ابتلا به سنگ های اسید اوریک را افزایش دهند.
- سنگهای کیستین: این سنگها در افراد دارای اختلال ارثی تشکیل میشود و باعث میشود کلیهها مقدار زیادی از اسیدهای آمینه خاص (سیستینوریا) دفع کنند.
چه کسانی در معرض ابتلا به سنگ کلیه هستند؟
عواملی که خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهد عبارتند از:
- تاریخچه خانوادگی: اگر شخصی در خانواده شما دارای سنگ کلیه باشد، احتمال اینکه شما نیز دچار سنگ شوید زیاد است.
- کم آبی: نوشیدن آب کم میتواند خطر ابتلا به سنگ را افزایش دهد. افرادی که در آب و هوای گرم زندگی میکنند و افرادی که زیاد عرق میکنند ممکن است بیشتر از سایرین در معرض خطر قرار بگیرند.
- رژیمهای خاص: خوردن رژیم غذایی با پروتئین، سدیم (نمک) و قند زیاد ممکن است خطر ابتلا به برخی از انواع سنگ کلیه را افزایش دهد. نمک بیش از حد در رژیم غذایی میزان کلسیم شما را نیز افزایش میدهد.
ایجاد سنگ کلیه میتواند بسیار دردناک باشد. بسته به وضعیت شما، ممکن است به مصرف داروهای ضد درد و نوشیدن آب زیاد برای عبور از بیماری سنگ نیاز داشته باشید. در موارد دیگر – به عنوان مثال، اگر سنگها در مجاری ادراری قرار بگیرند، که با عفونت ادراری در ارتباط است و عوارض ایجاد میکند – ممکن است نیاز به عمل جراحی نیاز باشد.